Snaga Slavonije i Baranje (Snaga SiB)
je hrvatska politička stranka, jasno regionalno,
nacionalno i proeuropski usmjerena koja za cilj
ima afirmirati i raditi na razvoju svih potencijala
Slavonije i Baranje.

Živimo li danas u još jednom totalitarističkom sustavu?

Dr. sc. Vladimir Šišljagić otvorio je današnju tiskovnu konferenciju Snage SiB retoričkim upitom; „Žive li danas hrvatski građani u još jednom totalitarističkom sustavu?“

Predsjednik stranke podsjetio je na dug i težak put osnivanja stranke. Nakon osnivačke skupštine ove regionalne političke stranke u listopadu 2018. godine, osnivači su se našli na udaru visokopozicioniranih čelnika represivnog aparata još uvijek aktualne vlasti. Dr. Šišljagić istaknuo je da je unatoč svim pokušajima zaustavljanja osnutka stranke, ista osnovana krajem 2019. godine i da izlazi na ove, po želji vlasti, ishitrene parlamentarne izbore u IV. i V. izbornoj jedinici u slavonsko-baranjskoj regiji.

Predsjednik stranke i nositelj liste u svojoj IV. izbornoj jedinici, zatim je predstavio temeljna programska stajališta Snage SiB.

„Hrvatski građani i naša Država već trideset godina taoci su vladajućih elita dvije političke stranke čije su jalove politike raslojile hrvatsko društvo, rasprodale i uništile gospodarstvo, poljoprivredu i prehrambenu industriju, privatizirale pravosuđe u funkciji vlastitog kriminala, korupcije, klijentelizma i nepotizma i otjerale na stotine tisuća hrvatskih obitelji u druge zemlje u potrazi za boljim i normalnim životom, poglavito sa ovih prostora, iz Slavonije i Baranje.

Podsjećamo da na parlamentarne izbore izlazimo samostalno. U razgovorima s drugim političkim strankama smo se pristojno zahvalili na predlaganim koalicijskim kombinacijama koje bi nam zasigurno osigurale zastupničke mandate u Hrvatskom saboru, jer je i temeljno programsko stajalište Snage SiB da predizborne koalicije treba zakonom zabraniti.

Poljoprivreda i prehrambena industrija moraju biti prioritet u strategiji razvoja hrvatskog gospodarstva, o čemu smo ranije detaljnije pisali i govorili.
Snaga SiB traži temeljitu reformu poreznog sustava, poglavito glede poticanja investicija u proizvodnji i gospodarstvu. Sadašnja visoka stopa PDV-a, poreza na dohodak i parafiskalni nameti destimuliraju i guše razvoj gospodarstva, obrta i malog poduzetništva. Bez njihova radikalnog smanjena, nema razvoja gospodarstva i otvaranja radnih mjesta.

Pravosuđe je bolna točka hrvatskog društva. Zbog dugotrajnih sudskih sporova, neujednačene sudske prakse, čudnih presuda i ovisnosti o stranci na vlasti, hrvatski građani, ali i potencijalni investitori i poduzetnici, izgubili su povjerenje u vladavinu prava i pravdu. Kao u kakvom totalitarističkom sustavu, politička stranka na vlasti postavlja glavnog državnog odvjetnika, predsjednika Vrhovnog suda i sve ostale suce, ministra pravosuđa i ministra policije. Snaga SiB traži ukidanje takvih nakaradnih totalitarističkih atavizama i stvarno neovisno pravosuđe od bilo kakvih političkih utjecaja i ucjena.

Racionalna regionalizacija i teritorijalni preustroj Hrvatske preduvjet su ujednačenog i ravnomjernog razvoja i izlaska slavonsko-baranjske regije iz nametnutog i neprirodnog siromaštva, nastalog kao posljedica konfuznih i neracionalnih politika. Hrvatskoj je dovoljno pet županija od koje svaka ima sve značajke europske regije, a sve općine i gradove koji se ne mogu samofinancirati, koje ovise o državnoj pomoći i potporama, a razvojem nisu opravdali ovaj status, treba ukinuti. Snaga SiB traži funkcionalnu i fiskalnu decentralizaciju kojom županijama, gradovima i općinama treba osigurati daleko veće ovlasti i financijske prihode.

I konačno izborni zakon. On se mora temeljito mijenjati, omogućiti građanima elektronsko i dopisno glasovanje, više preferencijalnih glasova na stranačkim listama, smanjenje izbornog praga i zabranu D’Hondtovog poklanjanja mandata tzv. velikim strankama. I tek nakon ovakvog izbornog zakona, hrvatski građani će moći slaviti festival demokracije.

A preduvjet bilo kakvih promjena je izlazak svih građana na izbore. I to je poziv svim građanima Hrvatske, našim sugrađanima, žiteljima Slavonije, Baranje, Podravine, Posavine i Srijema – postojeće stanje možemo mijenjati samo zajedno! Ne dopustite stranačkim mašinerijama dosadašnjih vladara Hrvatske da odluče u naše ime, da se opet dokopaju vlasti i nastave svoj kontinuitet, rade od naše Domovine što hoće i eksperimentiraju s granicama izdržljivosti svojih građana.

Čini mi se da je Snaga Slavonije i Baranje sada jedina preostala regionalna politička stranka u slavonsko-baranjskoj regiji. Vjerujem da će nam birači u IV. i V. izbornoj jedinici dati glas i povjerenje, izboriti status parlamentarne stranke i biti u prigodi opravdati povjerenje u političkoj borbi za razvoj i napredak Slavonije i Baranje, ali i za pravednu i uređenu Hrvatsku.“

Nakon predsjednika stranke Vladimira Šišljagića, novinarima se obratio i potpredsjednik stranke, nositelj liste Snage SiB za V. izbornu jedinicu, Mato Klarić.

„Za razliku od drugih, Snazi SiB nisu presudni ideološki prijepori, niti su oni sadržaj naših aktivnosti. Program Snage SiB sadrži teme sadašnjosti i budućnosti. Problem naše slavonsko-baranjske regije, datira još iz 90-ih godina, kada je početkom Domovinskog rata, iz sigurnosnih i inih razloga oglašena “sirena opasnosti” za život i imovinu, za ulaganja, za gospodarstvo.
Od tada pa sve do današnjih dana, gospodarski subjekti, domaći i strani ulagači, izbjegavaju investirati u područje istoka Hrvatske, a svoje interese koncentriraju na sjever Hrvatske i okruženje Zagreba. Činjenica je da nitko, niti jedna vlast nije do danas, nije tu istu “sirenu opasnosti” javno derogirala, oglasila mir i sigurnost za imovinu i ulagače u Slavonsko-baranjskoj regiji. Nikada nitko nije dobrom i konkretnom stručnom studijom privukao ulagače i tako stvorio pretpostavku za pokretanje gospodarskog ciklusa u Slavoniji. Snaga SiB nudi “put” kojim će naši gospodarski subjekti od proizvodnog kroz prerađivački ciklus umrežiti i uposliti domaći sektor, osigurati kontinuitet proizvodnje poljoprivrednih i industrijskih proizvoda sve do lanca trgovaca i potrošača.

Dakle, mi smo regionalna stranka, naš interes političkog djelovanja je konkretan prostor i konkretni procesi. Ovo je naš “poligon”, ovdje smo domaći, rođeni, živimo sa obiteljima, ovdje radimo, proizvodimo, ulažemo i trošimo. Uz sve to, naravno, mi smo dokazani domoljubi, za razliku od samozvanih domoljubnih pokreta i podvala, mi smo dok je bio rat ratovali, a danas pjevamo. Oni su pjevali dok je bio rat, a danas ratuju sa izmišljenim neprijateljima jer im je stvarnost problema i života u Slavoniji nepoznanica .
Mi smo kontinuitet onog dobrog regionalnog političkog djelovanja – tu je naš dom, naše sve… Pred nama je budućnost i ona je naš Program.“