Fortenova grupa i slavonsko poljoprivredno zemljište

Prije 15-tak godina HDZ-ova Vlada poklonila je Belje Ivici Todoriću, dala mu 20 000 hektara oranica u polustoljetnu koncesiju za simboličnu i mizernu novčanu naknadu, protivno zakonu otpisala stotine milijuna kuna koje je Belje sa osnova koncesije za zemlju dugovalo Državi, županiji, gradovima i općinama. A onda je silne milijune sa kamatama morala iz državnog proračuna nadoknaditi jedinicama lokalne i područne samouprave. Tada smo svjedočili samo jednoj u nizu privatizacijskih pljački u kojoj je slavonsko-baranjski poljoprivrednik ostao i bez zemlje i bez radnih mjesta.

Proteklih mjeseci svjedočimo o “spašavanju” hrvatskog gospodarstva od tog istog Todorićeva Agrokora u čijem je sastavu i Belje. Plenkovićevi borgovci, uz svesrdnu hotmail Vladinu potporu napisali svoj lex Agrokor, „novi“ HDZ ga brzopotezno donosi u Hrvatskom saboru, a preostali privatizacijski posao odradile su “institucije” postupajući po borgovskom Zakonu. Bivši Agrokor sada je Fortenova grupa, umjesto Belja – Belje plus… Umjesto Todorića, sada će tridesetak tisuća hektara slavonskih i baranjskih oranica, po starom modelu i uz sramotno nisku novčanu naknadu, nastaviti eksploatirati novi vlasnici. Jer im je to “sjajnom” nagodbom očito jamčila Vlada RH. Pa sada DORH-om i ucjenama pokušava prisiliti načelnike i gradonačelnike u Slavoniji i Baranji da umjesto njih potpišu zemljišnu darovnicu novim vlasnicima Fortenove. I ostave slavonskog i baranjskog poljoprivrednika bez zemlje i budućnosti.
Bez poljoprivrede, proizvodnje i prerade hrane, nema života u Slavoniji i Baranji. Promašene politike već su ovaj dio Hrvatske dovele do gospodarskog sloma, siromaštva i demografske katastrofe, a od Slavonije i Baranje stvorile najnerazvijeniju regiju u Hrvatskoj i Europskoj uniji.
Agonija predugo traje, a političke elite su na bezbroj primjera pokazale da ne znaju, ne mogu i da neće. Hrvatsku pokrenuli nisu, ali su zato interesne grupe i pojedinci “vjerodostojno” napredovali sve više i više držeći se parole “Idemo dalje”.

I zato je krajnje vrijeme razuvjeriti ih da više ne mogu dalje i da ne mogu sve što hoće. Vrijeme je za svenarodni i odlučan otpor jalovim politikama koje uništavaju Hrvatsku.

 

Prilog iz TV emisije Provjereno (Nova TV)

Referenca: Dnevnik.hr

Podijeli na društvenim mrežama: